Diskografia

 

Kiitos kaikesta!

Saatesanoiksi siteerattakoon musiikkitietokirjailija Timo Forssia joka kirjoitti levyn kanteen seuraavaa:

Lissu Lehtimajan vaihto-oppilasvuodella Brasiliassa oli kauaskantoiset seuraukset. Uusia vaikutteita saaneena hän perusti myöhemmin ystävineen Maria Gasolina -nimisen yhtyeen. Helsinkiläisen harmaan varastorakennuksen kellarissa, pihasaunan pukuhuoneessa ja romutelakan rannassa alkanut vaatimaton yhteissoittelu 2000-luvun alussa kasvoi pikkuhiljaa aikansa underground-ilmiöksi ja lopulta klubit, festivaalit ja konserttisalit täyttäväksi hurmaavaksi liveaktiksi.

Maria Gasolinan musiikillinen papupata on keitetty maukkaista aineista. Pohjalla porisevat brasilialaiset rytmit, mutta yhtye on laajentanut keitostaan mm. afrikkalaiseen ja arabialaiseen musiikkiin. Konsepti on selkeä. Maria Gasolina soittaa itsensäkuuloiseksi sovitettuja coverbiisejä, joihin laulaja Lissu Lehtimaja on tehnyt suomenkieliset sanat tavoitteenaan välittää laulun alkuperäinen tarina kielimuurin yli. Bändi nimi on brasilialaista slangia ja tarkoittaa tyttöä, joka pitää vain autoilijoista.

Yhtye teki ensimmäisen keikkansa vuonna 2001 talonvaltauksistaan tunnetuksi tulleen Oranssi ry:n bileissä. Omatoimisten punkkarien ponnahduslautana toiminut Oranssi on useammankin Maria Gasolinan jäsenen lähtöruutu. Punk-asenne ja DIY-kulttuuri ovatkin olennainen osa orkesterin henkeä. Bändin soundissa eivät tosin särökitarat surise vaan pääosassa ovat vastustamattomasti polveilevat rytmit sekä kotikutoiset puhallinarrit, raikkaasti soivat laulustemmat sekä Lissu Lehtimajan leikkisästi kujeileva laulu. Kaikki on lähtenyt soittamisen riemusta soittotaidon kehittyessä vuosien varrella.

Kahdeksanhenkisen yhtyeen keikat ovat rytmin, tanssin ja vapautumisen juhlaa. Maria Gasolina ei soita maailmanmusiikkia tavoitteenaan akateeminen oikeaoppisuus vaan halusta jakaa musiikin ilosanomaa yleisön kanssa. Maria Gasolina on bändi, joka on antiteesi angstille, kengänkärkien tuijottelulle ja sisäänpäinkääntyneisyydelle. Yhtyeen aseistariisuva ja huumoria kaihtamaton tyyli saa takarivinkin jäyhimmät jököttäjät keinuttamaan lanteitaan. Sen esittämä sähköinen soidinkutsu virittää niin kukot kuin koppelotkin osallistumaan tuimiin turnajaisiin, jossa bändi ja yleisö ovat hetken yhtä.

Vaikka Maria Gasolinan keikoilla jorataan suu messingillä, lauletaan yhtyeen sanoituksissa muustakin kuin rakkaudesta ja bailaamisesta. Ihmisoikeudet, sodat tai journalistinen vapaus ovat tuttuja teemoja bändin biiseissä. Yksi tärkeä teema on oikeus olla oma itsensä. Yhtyeen jäsenet eivät esitä mitään, vaan laittavat itsensä likoon – joskus armottoman pöhköilynkin kautta – saaden yleisön tekemään samoin. Ison bändin etuna on myös massiivinen ilmaisu, joka yhdistyy vuosia yhteenhioutuneen soiton vastustamattomaan svengiin.

Maria Gasolina on 18-vuotisella urallaan julkaissut neljä studioalbumia. Keikat ovat vieneet bändiä ympäri Suomen, Venäjälle ja Brasilian-kiertueelle. Nyt käsissäsi on yhtyeen hurmoshenkisellä jäähyväiskeikalla äänitetty live-levy. Platta sisältää parhaita paloja yhtyeen uran varrelta, mutta mukana on myös kolme ennen julkaisematonta herkkupalaa. Nautitaan hyvässä seurassa riittävän äänenvoimakkuuden kera.
Timo Kalevi Fors

Levyn kansi on Maria Gasolinan tapaan vanhoista sanomalehtileikkeistä rakennettu. Korjaamon jäähyväiskonsertin kollaasi mukailee Tarsila do Amaralin teosta ”Antropofagia”, joka perustuu runoilija Oswald de Andraden kirjoittamaan brasilialaisten modernistien kolonialismikriittiseen manifestiin. Tässä ”Ihmissyöjien manifestissa” herkutellaan Tupi-intiaanien ihmissyöntilegendoilla: nyt brasilialainen kulttuuri syö intiaanin, eurooppalaisen, afrikkalaisen ja aasialaisen tullakseen omaksi itsekseen.

Illan aikana lavalle nousivat myös kaikki yhtyeen entiset jäsenet. Levyllä kuuluvat siis Janne Auvinen (perkussiot), Taneli Bruun (tenori saxofoni), Kalle Jokinen (kitara), Lissu Lehtimaja (laulu, trumpetti), Ilppo Lukkarinen (koskettimet), Mikko Neimo (rummut), Patrick Nwajei (perkussiot), Mikko Ojanen (koskettimet), Essi Pelkonen (altto saxofoni ja theremin), Matti Pekonen (basso), Aarne Riikonen (perkussiot), Sanni Verkasalo (huilu) ja Timo Wright (kitara).

Taltioitu 1. maaliskuuta Kulttuuritehdas Korjaamolla. Livemiksaus/Korjaamo: Petri Karhula, lavamiksaus/Korjaamo: Sami Hassinen, äänitys: Perttu Kesäniemi ja Mikko Ojanen, editointi, miksaus ja masterointi: Mikko Ojanen @KrunaUG, kannet ja kuva: Lissu Lehtimaja, tuotanto: Lissu Lehtimaja ja Mikko Ojanen.

A-puoli
Nykyaika
Baby
Hypin, hypin
Karoliina kaunis
Barikavilyn asemalla

B-puoli
Kuutamolla
Yé ké yé ké
Kukkia ja hunajaa
Kadulla, sateessa tai landella
Stadi

Osta levy vinyylinä!