Laulukirja

Niin upeeta
(Tim Maia)

Lue se kirja!

Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!
Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!

Upee fiilis, tuntee luonto ilman huolta
myös transsendenssi
aukee mun tajuuni

Upee fiilis tietää tulevansa tuolta
nyt demoneilleni
mä oon immuuni

Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!
Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!

Säkin tuut samasta supermaailmasta
järjen ääni
viimein korviis kantautuu

sulle kertoo puhtaasta energiasta
ja niin universumi
pian paljastuu

Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!
Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!

Avaudu pois ja löydät sen.
Onnellisuutes valaisee kyl pian kaiken!

Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!
Uh! Uh! Uh! Niin Upeeta!Portugalin kielinen alkuperäisteksti.

Brasilian soulkuningas, nallekarhumainen legendaarinen Tim Maia hurahti 1974 uransa huipulla hämäräperäiseen lahkoon, joka kutsui itseään "rationaaliseksi kulttuuriksi". Yhteisö ei pitänyt itseään kirkkona, ja perustui 30-luvulla Brasiliassa julkaistuun pseudotieteelliseen kirjaan.

Tim Maia raitistui ja oli niin fiiliksissä löytämästään upeasta jutusta, että kirjoitti kaksi kokonaista LP:llistä pelkästään rationaaliselle kulttuurille omistettuja eräänlaisia gospel -hehkutuksia. Maian kiihkeä intohimo kertoa kaikille hyvästä olostaan teki levyistä huikeita, ja monet pitävätkin niitä hänen uransa parhaina. Levy-yhtiö ja aikalaisyleisökin vierasti omituista hörhöilyä, ja Maia päätyi julkaisemaan ja jakelemaan levyt kokonaan itse jakaen tuotot yhteisön kanssa. Levy ei löytänyt tietänsä kovinkaan moneen kauppaan jo epäpätevän markkinoinnin ja jakelunkaan takia.

Kaksi vuotta myöhemmin taiteilija dishurahti ja erosi yhteisöstä. Kaikki loput levyistä tuhottiin ja niistä tuli ajan myötä todella haluttuja erikoisuuksia. Bootlegejä jaeltiin ja lopulta taiteilijan kuoleman jälkeen ne julkaistiin uudelleen.

"Imunização Racional (Que Beleza)" eli "Rationaalinen Immuniteetti (Mitä Kauneutta)" oli ensimmäisen levyn sinkkulohkaisu, joka sai jo aikanaan radiosoittoa. Sama kappale aloitti ensimmäisen hurulevyistä slovarina, ja lopetti jälkimmäisen menevämpänä versiona.


"Imunização Racional (Que Beleza)" Slovarina
"Imunização Racional (Que Beleza)" Menevämpänä
"Imunização Racional (Que Beleza)" Tim Maia livenä
"Cultura Racional 1 e 2" Molemmat albumit putkeen. Huomaa upeat parin sekunnin akapella hehkutukset parin biisin välein, mitä kauneutta!